Гледай
на живо

Тристранката обсъжда преизчисляването на пенсиите

Законопроектът е внесен от БСП

Тристранката обсъжда преизчисляването на пенсиите Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди законопроект на БСП за преизчисляване на с... thumbnail text

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди законопроект на БСП за преизчисляване на старите пенсии за трудов стаж със средния осигурителен доход за 2015 г.

По изчисления на Националния осигурителен институт, това ще увеличи пенсиите на 74% от възрастните хора. Само от септември до декември обаче ще са необходими 560 милиона лева допълнително, а за следващата година още 1 млрд. и 700 млрд. лв.

Държавата, бизнесът и синдикатите ще обсъдят и друго предложение на БСП - при раждане на второ и трето дете да се отпуска двукратна помощ - 10 минимални работни заплати, ако родителите са били осигурени 24 месеца преди раждането на детето.

Предлага се също помощта за бедните семейства в началото на учебната година да се изплаща не само за първокласници, но и за децата от 2 до 4 клас. От БСП изчисляват, че за тази година мярката би струвала 90 млн. лв. допълнително.

И промени в Закона за българските лични документи ще обсъди тристранният съвет. Предвижда се въвеждане на карта за лица от български произход, която ще дава достъп до нови социални и образователни права, без да е необходимо лицата да притежават българско гражданство.

Картата ще улесни пребиваването в страната на хора от историческите общности, родени извън територията на страната ни, както и родените в България, но напуснали по икономически причини и които не могат да имат двойно гражданство.