Гледай
на живо
Vox Populi

Тръмп възнамерява да прекрати пореден ключов международен договор

Документът е предназначен да намали риска от война между Русия и Запада

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп предприе стъпки към напускане на още един договор, сключен преди около 30 години. Документът е предназначен да намали риска от война между Русия и Запада, като позволи на двете страни да извършват разузнавателни полети над териториите на другия. Това заявиха американски представители, цитирани от вестник The Wall Street Journal.

Оттеглянето би означавало по-нататъшна стъпка към демонтирането на рамката за контрол на оръжията след Студената война, която вече е нарушена от прекратяването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег и несигурната съдба на новото споразумение СТАРТ-3 за стратегическите ядрени оръжия между САЩ и Русия, което изтича през 2021 г.

Държавният глава на САЩ подписа документ, сигнализиращ за намерението му да изтегли страната си от Договора за открито небе от 1992 г., заявиха двама американски служители. Белият дом не отговори на въпроси дали администрацията е решила да се оттегли от договора. Един от служителите заяви, че дискусиите продължават. "Всичко е възможно с този президент", заяви служителят.

Съюзническите държави, включително Украйна, настояват за запазване на Договора за отворено небе, който беше създаден с цел да повиши увереността, че страните не планират атака. Останалите страни твърдят, че всякакви спорове относно спазването на условията от Русия трябва да се решават чрез преговори.

„Договорът за открито небе е един от основните международни договори в областта на европейската сигурност и контрола над оръжията“, заяви Украинското външно министерство в изявление.