София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция нанесе въздушни удари по позиции на кюрдите в Сирия и Ирак

Загинали са бунтовници от Работническата партия на Кюрдистан

7 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Генералният щаб на военните сили на Турция потвърди днес за нанесени въздушни удари по позиции на сирийските кюрди и забранената в страната Работническа партия на Кюрдистан, северно от Ирак.

Командването на кюрдския „Отряд за национална самоотбрана“ съобщи за загинали след въздушния удар от страна на Турция по позиции на кюрдските бунтовници в североизточна Сирия. Турските самолети са нанесли удари срещу Шенгал, северен Ирак, който е една от забранените бази на забранената Работническа партия на Кюрдистан. При удара са загинали пет души, а девет са ранени.

"Иракските Синджар и Карачок са се превърнали в свърталище на сепаратистите от РПК и подразделенията им, които извършват атентати и нападения над наши военослужещи и мирни граждани. С цел унищожаване на тези гнезда, които застрашават единството на народа ни, целостта и безопасността на страната, използвахме правата си в рамките на международното право. На 25-и април е 02:00 часа беше осъществена въздушна операция в района на Синджар, северен Ирак и Карачок, северна Сирия. Нанесени са удари по целите на терористите“, се казва в съобщение на турското военно ведомство.

Отбелязва се, че „военните сили на Турция ще продължат борбата си срещу тероризма както във вътрешността на страната, така и извън пределите й“.