София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция отговори реципрочно на сакциите на САЩ

Ердоган обяви мерки срещу американски министри

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Турция предприе реципрочни мерки в отговор санкциите на САЩ и ще замрази активите на двама американски министри. Това обяви турският държавен глава Реджеп Ердоган, цитиран от „Дейли сабах“.

Припомняме, че Вашингтон наложиха санкции на двама турски министри заради задържания на турска земя пастор, обвинен от Анкара в тероризъм.

САЩ оказа натиск над Турция да освободи американеца, което доведе до дипломатическо напрежение между двете страни.

Андрю Брънсън, който ръководи протестантска църква в град Измир, е поставен под домашен арест след близо две години в затвора по обвинения в шпионаж и подкрепа на терористични организации. Той може да лежи 35 г., ако бъде осъден.

Ердоган даде заканата по време на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието, провел се в Анкара. Според него действията на САЩ не отговарят на един „стратегически партньор“. "Предприетата от САЩ стъпка по случая с пастора Андрю Брънсън не отразява стратегическото партньорство, това е сериозно неуважение към Турция", недоволства турският лидер.

Турция ще замрази всички активи на американските министри на правосъдието и вътрешните работи. Турция не може да бъде дисциплинирана с подобни действия, категоричен е Ердоган и посочи, че още днес ще даде инструкции в тази посока.