София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция отлага извинението, поискано от Борисов

Нямало намеса във вътрешните работи на България

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Приятелството ни с България не може да бъде навредено с подобни игри. Смятаме, че злонамерени кръгове се опитват чрез публикации в българските медии да наранят турско-българското приятелство", заяви говорителят на турското Външно министерство Хами Аксой.

До заявлението се стигна след изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, направено в четвъртък миналата седмица, за „обаждане до София“ по повод казуса с дълговете на Главното мюфтийство.

Подчертавайки, че Турция поддържа много близки и добри отношения с България, говорителят на турското МВнР каза още: "Сънародниците в България внасят специално допълнително значение на отношенията ни с България. Турция и България като две съседни, приятелски и съюзнически страни полагат грижи за ненамеса във вътрешните си работи. В този контекст наскоро нашият министър е споменал за разговор, който е провел преди време с българския външен министър във връзка с промените в приетия от българския парламент Закон за вероизповеданията и международните норми в това отношение, но думите му са били погрешно преведени и са изкоментирани по различен начин и изопачени в българските медии.

Някои злонамерени среди се опитват по този начин да навредят на турско-българското приятелство".

Междувременно премиерът Бойко Борисов проведе 5-часова среща с турския вицепрезидент Фауд Октай, като настоя за нищо друго освен за извинение от турска страна заради този опит за намеса във вътрешните ни работи.