София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция тества ракетните системи С-400

През 2017 г. Русия обяви сключването на договор с Турция

4 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

В понеделник турските военни започват да изпитват радарните системи на зенитните ракетни системи Ц-400, придобити от Русия. Това съобщи в понеделник CNN Turk, позовавайки се на военни източници.

Според канала тестовете ще започнат в понеделник и ще се проведат близо до Анкара. За целта във въздуха ще бъдат издигнати различни самолети, включително изтребители F-16. Турските експерти искат да проверят установяването на комуникация между системите за противовъздушна отбрана и самолетите.

Си Ен Ен Тюрк отбелязва, че тестването ще започне в понеделникследобяд и ще продължи утре. За тях е включена въздушната база в Мюрт.

През септември 2017 г. Руската федерация обяви сключването на договор с Турция за доставка на Ц-400 на стойност 2,5 млрд. Долара. Споразумението предполага частичен трансфер на производствени технологии на турска страна. Първите доставки започнаха на 12 юли.

САЩ и НАТО активно се противопоставят на придобиването на Ц-400 от Турция. На 17 юли говорителят на Белия дом в писмено изявление заяви, че решението на републиката да придобие руски системи за ПВО прави невъзможно тя да продължи да участва в програмата на американските изтребители F-35 от пето поколение.