София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция въведе нови правила в износа за Русия

Затягат контрола върху селскостопанската продукция

7 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Турция въведе нови правила в износа на селскостопанска продукция за Русия, за да рационализира доставките. Забраната за износ е „некоректна“, заяви пред РИА Новости член на управителния съвет на Съюза по износ Зекерия Мет.

По-рано днес беше съобщено, че Анкара е въвела нови ограничения за доставките на селскостопанска продукция от Русия, според които руските износители трябва да получат разрешение от търговското представителство или дипломатическата мисия на Турция в Русия.

Според неназован турски чиновник, тази мярка ограничава доставките за Русия само от девет турски производители.

„Не е редно тези нови правила на внос да се тълкуват като санкции или забрани. И в Турция и в Русия същствува закон за търговия с хранителни продукти“, коментира чиновникът.

Понякога безконтролно влизат стоки, без надлежни документи, от които по-късно възникват проблеми за турските компании, реализиращи тази продукция.

"Решението на властите за въвеждане на ред е напълно нормално в дадените условия“, заяви членът на на управителния съвет на Съюза по износ Зекерия Мет