София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция затваря държавните театри?

Очаква се те да преминат под прякото управление на Ердоган

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Държавните театри в Турция преустановиха дейността си с президентски указ, като всички представления от програмите им са спрени. Това съобщава ClassicFM, позовавайки се на медии от страната.
 
Решението е пряко насочено към спиране на работата на Дирекцията на турските държавни театри, която финансира драматичните театри, както и към Дирекцията на турските театри за опера и балет, отговорна за държавните музикални театри.
 
Смята се, че предстои да се създаде нова структура, която да е под прекия контрол на преизбрания на 24 юни 2018-та година Реджеп Ердоган.  Причината за пряката намеса на президента и в този сектор от обществения живот на страната се случва, тъй като именно държавните театри се определяха като последни оазиси, на чийто сцени може да се види западно изкуство и да се прескочи общата цензура. 
 
Новинарският портал The Middle East Eye изведе заглавието „Нова драма: свободите на държавния театър в Турция са ограничени под президентската система“ и цитира Леми Билгин, бивш генерален директор на Държавните театри, който казва: „Винаги е имало намеса от страна на политиците, но можехме да кажем „не“… Това, което наистина имаше значение, беше дали биха могли да ни контролират – сега те могат“.
 
 
Под шапката на  Дирекцията на турските държавни театри и Дирекцията на турските театри за опера и балет бяха 52 сцени в страната  сцени за драматичен театър в 19 турски града, а в сферата на музиката – театрите в Анкара, Истанбул, Измир, Мерсин, Анталия и Самсун.
 
Според  ClassicFM, позоваващ се на местни турски издания с указа се  конфискуват  и държавните  имоти на двете дирекции, като активите им се прехвърлят към президентския кабинет.
 
Припомняме, че след като турският държавен глава спечели правото да управлява нови пет години, вземайки 52% от гласовете на сънародниците си, и след провел се през 2017-та година референдум за промяна на системата на управление в президентска република, Ердоган съсредоточи в ръцете власт, с която преди него в  е разполагал само основателят на държавата Кемал Ататюрк. Веднага след изборите  новоизибраният лидер на страната започна поредица от реформи, сред които и масови уволнения на държавния апарат, увеличаване правата на военните и много други.