София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турската армия нанесе "ефективен удар" на Асад

Съобщават от министерството на отбраната на страната

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Министерството на националната отбрана на Турция съобщи за "ефективен огън" по позициите на армията на Башар ал-Асад.

В резултат на минометния и артилерийския обстрел на наблюдателен пункт № 10 в района на Завия в южната част на Идлиб, един турски войник е убит, трима са ранени и са евакуирани в Турция за лечение.

В отговор турската артилерия и бронираните превозни средства са нанесли сериозен удар на позициите на поддръжниците на Асад.

Министерството на националната отбрана на Турция съобщи, че военният аташе на Русия в Анкара, призован в Генералния щаб на Турция, е бил информиран за инцидента.

На руската страна е съобщено, че Турция ще даде най-стриктен отговор на всякакви атаки от страна на Идлиб и ще следи отблизо процесите в зоната за ескалация.

В съответствие със споразуменията от Астана турските въоръжени сили създадоха наблюдателни пунктове в 12 точки по вътрешния периметър на деескалационната зона в северозападната Сирия.

Войната в Сирия започна през март 2011 г., когато мирни протестни демонстрации прераснаха във въоръжен конфликт, след като военните откриха огън по протестиращите.

Според ООН повече от 400 хиляди души са загинали по време на конфликта, над 10 милиона са били принудени да напуснат домовете си. 4,8 милиона души са се скрили извън страната.