София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Удостоиха македонския президент със званието „Доктор Хонорис Кауза“

Почетното звание му беше присъдено от БАН

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Удостоиха македонския президент Георге Иванов със званието „Доктор Хонорис Кауза“. Почетното звание му беше присъдено от Българската академия на науките. Президентът беше посрещнат в тържествено в големия салон на БАН.

Позволете да изкажа огромна благодарност. Това е внимание, което смятам за резултат от ползотворната ми работа в Македонската и Българската академии на науките, заяви президентът.

Темата за миграцията и мигрантите, избра да представи македонският президент. Това е едно предизвикателство, което ще ни съпътства през целия ни живот, но се разглежда и в научен и в политически аспект. Миграциите са допринесли за съдаването на нациите, но са довели и до края на няколко империи.

Министрите идват и си заминават, дитаторите умират, но георграфските граници остават непроменени, заяви Иванов, цитирайки американския стратег Никълъс Спайкман.

След Арабската пролет през териториите ни минават по няколко хиляди мигранти годишно. Връхната точка беше достигната през 2015 г., когато символ на кризата стана гръцкият остров Лесбос, където се стовариха хиляди мигранти, които дойдоха към Македония.

Иванов направи задълбочен анализ на мигрантската криза, като засегна и проблема с трафика на мигранти, който носи на трафикантите печалби от порядъка между 3 и 6 млнр. долара годишно.

Кратко представяне на биографията на Иванов направи акад. Стефан Воденичаров.
Георге Иванов е дипломиран юрист от Скопския университет. През 1995 година настоящият македонски презиидент преподава политология и философия в същия университет. През 2008 г. е избран за редовен професор и председател на Съвета за акредитации за висшето образование в Скопие. Поколения лидери са преминали обучение под неговото ръководство. Иванов е носител и на множество международни награди. През 2011 г. му е присъдено званието „Доктор Хонорис Кауза“ на университеите в Истанбул и Израел.