София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Киев обяви комунизма за „еднакъв с нацизма“

Решението беше взето от Конституционния съд

пропускане
5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Конституционният съд на Украйна обяви комунистическия режим за „еднакъв с нацисткия“, съобщава радио Свободна Европа. Решението на съда е било взето този вторник, с което той обявява за съответстващ на конституцията Закона за декомунизацията.

„По своята престъпна същност комунистическият режим и нацисткият режим са били еднакви, а методите, с които те са осъществявали държавната репресивна политика са били тъждествени“, пише в мотивите на съда.

Законът за декомунизацията беше приет в Украйна през 2015 г. Той забранява използването на съветски символи и предвижда демонтиране на паметниците, издигнати в чест на комунистически дейци. С него също така се преименуват населени места, улици и метростанции, носещи имената на такива дейци.

Законът, който е един от най-строгите в Европа, налага до 5 години затвор за публично използване на символи на двата режима. Той засяга имената на 22 града и на 44 по-малки населени места.

Законът за декомунизацията беше оспорен през май 2017 г. пред Конституционния съд от опозицията в украинския парламент. Решението, произнесено от институцията във вторник, е окончателно.