Гледай
на живо

Украйна си има нов президент

Зеленский спечели надпреварата

Екзит-полът предвещава победа във втория кръг на президентските избори в Украйна на Владимир Зеленски. Според националното проучване, което обхваща гласуването до 18:00 часа (гласуването е продължило до 20:00), за Зеленски са гласували 73,2% от гласоподавателите; неговият съперник Петро Порошенко получава 25,3% от гласовете.
Избирателната активност през деня не изоставаше от първия кръг. До 15:00 часа гласуваха 45% от гласоподавателите, а в първия тур крайната избирателна активност беше около 63%. Най-активно, според ЦИК, са гласували в областите Днепропетровск, Запорожие и Полтава. В страната са действали общо 29982 избирателни секции. Всички те са отворени навреме, с изключение на една избирателна секция в района на Донецк, разположена на демаркационната линия от ДНР - където избирателите можеха да гласуват само в следобедните часове.
На изборите бяха регистрирани само незначителни нарушения. ЦИК заяви, че не са докладвани данни за нарушението на избирателния процес като цяло. Полицията е получила общо около хиляда съобщения за нарушения: те се отнасят главно до незаконни кампании, фотографиране и разваляне на бюлетини, както и подкупване на избирателите. Според установените факти са образувани 15 наказателни производства. Не се съобщава за големи провокации, полицията подчертава, че нарушенията не са от системен характер и няма да повлияят на изборните резултати.