София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украинска депутатка е арестувана

Обвиняват я в терористичен заговор

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Украинската депутатка  Надя Савченко бе обвинена в заговор за военен преврат. В реч пред депутатите днес генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко каза, че Савченко крояла заговор за нападение срещу парламента с ръчни гранати и автоматични оръжия. Според Луценко тя действала в тайно споразумение с проруските бунтовници в Източна Украйна за организиране на "терористичен преврат в интерес на враговете на Украйна". Той представи тайно записани разговори, в които Савченко говори за контрабандно внасяне на оръжия от Изток.
 
Всичко това доведе до свалянето на имунитета й от украинският парламент, а по-късно беше и задържана,в изпълнение на искането на Луценко да бъде арестувана.
 
Припомняме, че Савченко, която е бивш военен пилот, се превърна в национална героиня, след като прекара месеци в руски затвор. След като бе помилвана от руския президент Владимир Путин, се върна в Украйна и бе избрана в парламента. Тя каза пред депутатите, че е знаела, че разговорите й се записват и е говорила за такива атаки, описвайки "сюрреалистична политическа провокация, за да осмее правителството", което според нея е предало надеждите на хората.