София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украинските министри се оплакват от ниските заплати в правителството

Имали проблеми с издръжката на семействата си

4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Украинските министри, които са работили в частния сектор, преди да бъдат назначени в правителството на страната, се оплакват от ниската заплата на длъжностното лице и трудностите, които срещат при издържането на семействата си. Това съобщи в събота министърът на кабинета Дмитрий Дубилет.
"Сега между министрите и заместник-министрите се говори много, че искат голяма заплата, официална заплата, защото много от тях идват от частния сектор. Те виждат, че в частния сектор биха могли да получат 10, 20 пъти повече . И наистина им е трудно да издържат семействата си ", каза той в интервю за Наш.
Според Дубилет, добрият персонал може да бъде привлечен в правителствения екип, но те не могат да приемат позиции поради нивото на заплатите в публичния сектор. В същото време той призна, че повишаването на заплатите за висшите служители е невъзможно, тъй като на нивото на минималните заплати в страната "това ще изглежда зле". На този фон Дубилет заяви, че месечните му разходи възлизат на 5 хиляди долара.
По-рано министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюка се оплака публично от ниската заплата. Той каза, че веднага след назначаването му е получил 16 хиляди гривни (670 долара), а в момента заплатата му е 29 хиляди гривни (1,2 хиляди долара). Министърът обаче подчерта, че тази сума не е достатъчна за него. Според Държавната служба за статистика на страната през есента на 2019 г. средната заплата на украинец е била около 10,5 хиляди гривни (445 долара), средната пенсия е малко повече от 3 хиляди гривни (130 долара).