София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Управляващи и опозиция в спор за протеста на строителите

Борисов дава 1,5 млд. на недоволните, за Нинова стачката е прецедент

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Така наречения протест на строителите получи подкрепата на управляващите  и недоволството  на опозицията.  Държавният глава от своя страна поиска протестиращите сами да извоюват доверието на обществото с работата си.
 
Малко по-късно протестиращите се срещнаха и с премиера Бойко Борисов. Министър председателят заяви пред строителите, че не одобрява дискредитирането на сектора, но призовава да работещите в него да спазват заложените в закона стандарти. Като знак за благоразположение премиерът разтвори и държавната хазна за сектора.
 
Представителите на едрия капитал благодариха на властта и отправиха нова молба.
 
БСП обаче са категорични, че подобен протест, в който едрия бизнес изкарва на улицата своите работници е без прецедент.
 
Строителите, недоволни от факта, че опозицията настоява за проверки на изградените пътища, днес пък  се оплакаха, че подобни искания  рушели  репутацията на сектора и им носили финансови загуби.
 
Протестиращите се срещнаха и с президента Румен Радев, който подчерта, че работещите в сектора заслужават по-добро заплащане, но и че строителите трябва сами да си спечелят доверието на обществото.