Гледай
на живо

В Египет следят потребителите на социални мрежи

Повече от 500 сайта вече са блокирани от властите

Египетският президент Ел-Сиси подписа Закона за наблюдение на потребителите в социалните мрежи. Новото законодателство е част от затягането на контрола върху интернет в Египет и дава право на властите да следят потребителите на социалните мрежи в страната, пише Дойче веле.

Законодателството, одобрено от парламента през юли, дава право на държавния Върховен съвет за медийни регулации да упражнява надзор върху хора с повече от 5 000 последователи в социални мрежи или с личен блог или уебсайт.

Сега съветът ще бъде упълномощен да прекрати или блокира всяка лична страница, която "публикува или излъчва фалшиви новини или каквито и да било инциденти, които подбуждат към нарушаване на закона, насилието или омразата".

Новият закон е една от редицата мерки, насочени към ограничаване на свободата на изразяване онлайн, като интернет е един от последните форуми за обществен дебат относно правилата на Сиси.

През август египетският държавен глава подписа друг законодателен акт, който позволява на властите чрез съдия да разпореждат блокирането на уебсайтове, които "представляват заплаха" за националната сигурност или икономика на Египет.

Тези, които администрират или посещават такива уебсайтове умишлено или "погрешно без основателна причина", сега могат да бъдат изправени пред затвор и глоби.

По думите на властите, тези мерки ще помогнат за справяне с нестабилността и тероризма в страната.

Въпреки това местните и международните активисти за правата редовно обвиняват правителството, че се стреми да смаже несъгласието, като арестува критици и блогъри и блокира новинарски сайтове.

Повече от 500 уебсайта вече са блокирани в Египет преди новия закон, според базираната в Кайро Асоциация за свобода на мисълта и изразяването.