София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Испания партиите не стигнаха до споразумение

Насрочват изборите за 10-ти ноември

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Водещите политически сили в Кралство Испания не успяха да се споразумеят и да намерят изход от политическата криза, в която е изпаднала държавността в страната. Действащият министър-председател и лидер на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес не съумя да получи подкрепа в лицето на другите политически сили и да задържи властта.
Негово Величество крал Фелипе VI информира обществеността, че нито един от кандидатите не е получил достатъчна подкрепа, за да поеме управлението на страната. Това е и причината, поради която на 10-ти ноември испанците ще бъдат поканени пред урните за втори път, в период от седем месеца, и четвърти за последните четири години. Този случай е прецедентен в политическата история на Европа и е отражение на провала от четиримесечните преговори, по време на които социалистите търсеха подкрепа, но в крайна сметка предпочетоха свикването на избори,пред управление в коалиция.