София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В търсене на работа - златната среда

Очаквания и действителност на пазара на труда

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 

Икономически неактивните през второто тримесечие на 2019 г. са 2,564 млн. души. Това са хората между 15-64 г., които нито работят, нито са регистрирани като безработни, сочат данни на НСИ. Според статистиците участието в образование и обучение, лични или семейни причини са най-честите фактори за икономическа неактивност. Обезкуражените са над 62 хил. души. Това са хората, които са извън работната сила и искат да работят, но не търсят активно работа, защото не вярват, че ще намерят. Те са над 5% от икономически неактивните между 15 и 64 г.

Безработицата в сравнение с 2018 г. намалява с 1,3 процентни пункта и стига до 4,2%. Много по-слабо обаче е намалението на хората, които са били на борсата повече от една година. Най-много са безработните със средно образование - над 45%, а висшистите без трудов ангажимент са 15%. При най-младите безработните мъже са с около процент повече от жените. При силния пол и коефициентът на продължителна безработица е по-голям от този при жените. Според експерти причината е, че жените се съгласяват и на по-ниско платена работа, стига да имат трудов ангажимент и доход.

Къде се разминават очакванията с действителността на пазара на труда - чуйте мнението на експерти.