София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ваклин бил кандидат депутат

Първоначално Иванчева му искала апартаменти

пропускане
5 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Подсъдимата за подкуп Десислава Иванчева първоначално искала от бизнесмена Александър Ваклин апартаменти вместо подкуп. Това каза строителният предприемач на вчерашното  съдебно заседание по делото срещу бившата кметица на р-н Младост, нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров.

Ваклин, който бе разпитван за втори път като основен свидетел, заяви в съда, че при първите разговори какво иска Иванчева, за да пусне преписката за строежа му в "Младост" посредникът Дюлгеров му казал, че е  “нормално да се даде от 3% до 5 % от разгънатата застроена площ сградата. Предприемачът уточни, че това са 600 квадрата апартаменти.

Той бе привикан за допълнителен разпит като свидетел, за да каже колко пъти и къде се е срещал с обвинения като посредник при даването на подкуп от 70 000 евро Петко Дюлгеров. Бизнесменът изброи пред съда 6 срещи в периода 27 февруари - 17 април 2018 г., на част от които ходил "оборудван" с подслушвателни устройства.

“Имаше моменти, в които се съмнявах, че Иванчева знае за разговорите с Дюлгеров. Да ви кажа честно, не исках това да е истина. Не исках да давам подкупи и се надявах, че работата ще се свърши без пари", обясни Ваклин.

По въпроса за думите "15 000 лева" и "специализирана прокуратура", които се чуват в СРС-тата, Александър Ваклин каза, че не си спомня за такъв разговор.

При разговорите с Дюлгеров Ваклин споменал, че е по-лесно да не дава подкуп, а да изчака следващите местни избори през 2019 г. и да не строи.

Пред съда бизнесменът обяви, че преди години е бил кандидат депутат. Пред журналисти Ваклин поясни: "Беше преди години, бях кандидат депутат от малка партия, която не можа да вземе 1 % на изборите. Спечели ги ГЕРБ. Моята работа обаче не е била обвързана с политическата обстановка".

Справка в ЦИК сочи, че Ваклин е бил водач на листата за 25-МИР в София на партия Нова алтернатива на вота през 2013 г.