Гледай
на живо

Ваклин бил кандидат депутат

Първоначално Иванчева му искала апартаменти

Ваклин бил кандидат депутат Подсъдимата за подкуп Десислава Иванчева първоначално искала от бизнесмена Александър Ваклин апартам... thumbnail text

Подсъдимата за подкуп Десислава Иванчева първоначално искала от бизнесмена Александър Ваклин апартаменти вместо подкуп. Това каза строителният предприемач на вчерашното  съдебно заседание по делото срещу бившата кметица на р-н Младост, нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров.

Ваклин, който бе разпитван за втори път като основен свидетел, заяви в съда, че при първите разговори какво иска Иванчева, за да пусне преписката за строежа му в "Младост" посредникът Дюлгеров му казал, че е  “нормално да се даде от 3% до 5 % от разгънатата застроена площ сградата. Предприемачът уточни, че това са 600 квадрата апартаменти.

Той бе привикан за допълнителен разпит като свидетел, за да каже колко пъти и къде се е срещал с обвинения като посредник при даването на подкуп от 70 000 евро Петко Дюлгеров. Бизнесменът изброи пред съда 6 срещи в периода 27 февруари - 17 април 2018 г., на част от които ходил "оборудван" с подслушвателни устройства.

“Имаше моменти, в които се съмнявах, че Иванчева знае за разговорите с Дюлгеров. Да ви кажа честно, не исках това да е истина. Не исках да давам подкупи и се надявах, че работата ще се свърши без пари", обясни Ваклин.

По въпроса за думите "15 000 лева" и "специализирана прокуратура", които се чуват в СРС-тата, Александър Ваклин каза, че не си спомня за такъв разговор.

При разговорите с Дюлгеров Ваклин споменал, че е по-лесно да не дава подкуп, а да изчака следващите местни избори през 2019 г. и да не строи.

Пред съда бизнесменът обяви, че преди години е бил кандидат депутат. Пред журналисти Ваклин поясни: "Беше преди години, бях кандидат депутат от малка партия, която не можа да вземе 1 % на изборите. Спечели ги ГЕРБ. Моята работа обаче не е била обвързана с политическата обстановка".

Справка в ЦИК сочи, че Ваклин е бил водач на листата за 25-МИР в София на партия Нова алтернатива на вота през 2013 г.