София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ван помете и уби 10 пешеходци в Торонто

Нападателят е арестуван

6 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

10 души са убити и 15 са ранени, след като шофьорът на микробус се вряза в множество пешеходци в канадския град Торонто в понеделник. Петима от приетите в болница са в критично състояние. Трагедията е станала на оживено кръстовище, съобщават световните агенции.

Полицията е задържала 25-годишния Алек Минисиан от Ричмънд Хил. Той е арестуван в бял камион, взет под наем, 30 минути след получаване на сигнала на телефон 911. Минисиан е бил известен на полицията в Торонто.

Инцидентът стана на 30 км. от хотела, където са събраха външните министри на страните от Г-7.

Властите не посочват причината за инцидента. Министърът на обществената безопасност Ралф Гудейл заяви, че е рано да се каже какво е било естеството на случилото се, предаде Ройтерс.

Следователите разглеждат тероризма като най-вероятния мотив за атаката.

Това изглежда е преднамерено действие, каза началникът на полицията в Торонто Марк Сондърс.

На пресконференция в понеделник вечерта Сондърс подчерта, че разследването е "далеч от края". Той каза, че полицията е създала две горещи линии - един за предоставяне на подкрепа на семействата на жертвите и един за свидетели за предоставяне на информация. „Нуждаем се от всяко парче от този пъзел“, каза шефът на полицията в Торонто.

Генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев се е свързал с Кралската канадска конна полиция и с други правоохранителни органи и към момента няма данни за пострадали българи при нападението.