София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вандали унищожиха паметника на Стефан Стамболов

Граждани сигнализират и за други подобни посегателства

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Преди два дни администрацията на  Централните Софийски гробища получава сигнал от работещите на територията на парка за оскверняване на два  гробове, в които са положени тленните останки на известни български общественици и политици.
 
Намираме се пред гроба на един от  най-големите български държавници Стефан Стамболов. Какви обаче са причините паметникът му днес да изглежда по този начин?
 
Гробът на най-дълго управлявалия наш министър-председател след Тодор Живков  и Станко Тодоров, оставил противоречива диря в историята с политическата си дейност, но безспорно един от строителите на съвременна България, наричан българския Бисмарк е станал жертва на вандалска проява от лица, които все още не са установени, коментира пред камерата ни директорът на „Гробищни паркове“ Райна Божичкова.
 
 
Божичкова коментира още, че гробищният парк разполага с частично видео наблюдение,  но отказа да коментира виждат ли се на тези камери извършителите, като се позова на следствена тайна. Причината за нежеланието за мълчанието й по тема обаче според общинския съветник от листата на ВМРО е друга.
 
 
Жертва на вандалската проява е станал и гроба на един от  големите български юристи след освобождението Андон Каблешков
 
Двата случая не са изключения и те постават сериозния въпрос за сигурността в парка. Отговорността за това е поверена на частна фирма, избрана чрез обществена поръчка от общинското предприятие „Гробищни паркове“. Длъжна да се грижи за реда в тези места по закон е полицията. Нито едните, нито другите обаче  успяват да се справят със ситуацията по начин, който да гарантира подобни актове да не се случват вбъдеще.
 
Към този момент все още не е ясно ще бъде ли глобена охранителната фирма за проявено нехайство относно задълженията й, оттам са обещали възможно най-скоро да възстановят в оригиналния му вид паметника на Стамболов и то за тяхна сметка. Работи  се по-сока и на засилване на контрола.
 
Част от тези мерки, според Карлос Контрера включват и преразглеждане на договора на охранителната фирма и обявяване на обществена поръчка за нова такава. Дали от Столична община ще прибегнат по подобни действия или ще предпочетат други, важното е множеството вандалски прояви, сред които беше и разбития гроб на Лора Каравелова, за който телевизия „Евроком“ Ви разказа преди повече от 6 месеца и чийто паметник все още не е възстановен, въпреки поетия ангажимент лично от заместник-кмета Тодор Чобанов, да останат  завинаги в миналото.