Гледай
на живо

Вандали унищожиха паметника на Стефан Стамболов

Граждани сигнализират и за други подобни посегателства

Вандали унищожиха паметника на Стефан Стамболов Преди два дни администрацията на  Централните Софийски гробища получава сигнал от работещите на... thumbnail text
Преди два дни администрацията на  Централните Софийски гробища получава сигнал от работещите на територията на парка за оскверняване на два  гробове, в които са положени тленните останки на известни български общественици и политици.
 
Намираме се пред гроба на един от  най-големите български държавници Стефан Стамболов. Какви обаче са причините паметникът му днес да изглежда по този начин?
 
Гробът на най-дълго управлявалия наш министър-председател след Тодор Живков  и Станко Тодоров, оставил противоречива диря в историята с политическата си дейност, но безспорно един от строителите на съвременна България, наричан българския Бисмарк е станал жертва на вандалска проява от лица, които все още не са установени, коментира пред камерата ни директорът на „Гробищни паркове“ Райна Божичкова.
 
 
Божичкова коментира още, че гробищният парк разполага с частично видео наблюдение,  но отказа да коментира виждат ли се на тези камери извършителите, като се позова на следствена тайна. Причината за нежеланието за мълчанието й по тема обаче според общинския съветник от листата на ВМРО е друга.
 
 
Жертва на вандалската проява е станал и гроба на един от  големите български юристи след освобождението Андон Каблешков
 
Двата случая не са изключения и те постават сериозния въпрос за сигурността в парка. Отговорността за това е поверена на частна фирма, избрана чрез обществена поръчка от общинското предприятие „Гробищни паркове“. Длъжна да се грижи за реда в тези места по закон е полицията. Нито едните, нито другите обаче  успяват да се справят със ситуацията по начин, който да гарантира подобни актове да не се случват вбъдеще.
 
Към този момент все още не е ясно ще бъде ли глобена охранителната фирма за проявено нехайство относно задълженията й, оттам са обещали възможно най-скоро да възстановят в оригиналния му вид паметника на Стамболов и то за тяхна сметка. Работи  се по-сока и на засилване на контрола.
 
Част от тези мерки, според Карлос Контрера включват и преразглеждане на договора на охранителната фирма и обявяване на обществена поръчка за нова такава. Дали от Столична община ще прибегнат по подобни действия или ще предпочетат други, важното е множеството вандалски прояви, сред които беше и разбития гроб на Лора Каравелова, за който телевизия „Евроком“ Ви разказа преди повече от 6 месеца и чийто паметник все още не е възстановен, въпреки поетия ангажимент лично от заместник-кмета Тодор Чобанов, да останат  завинаги в миналото.