София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Варна и Бургас с най-високи нива на престъпност в България

Полицията в двата града е най-слабата в страната ни

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Анализ на Световната банка за състоянието на МВР показа, че областите с по-висока престъпност имат по-ниска разкриваемост на престъпленията. Според резултатите това са Варна, Бургас и Пловдив.

Експертите от финансовата институция смятат, че една от причините за тези резултати е неефективното използване на техническите ресурси. В същото време полицията би била достатъчно ефективна с 31 % по-малко полицейски и технически ресурси. От друга страна 19 % от оборудването все още не се използва по най-добрия начин. Това е и причината разликите по отношение на ефективността между областите да са големи.

Значителен дял от техническите ресурси се използва неефективно – от 3% в Бургас до 29% в Кюстендил. На последните места са Пловдив и Бургас, където и разкриваемостта е най-ниска, а престъпността - най-голяма.

Най-високо ниво на разкриваемост на престъпленията поддържат в Смолян, Силистра и Разград, където се отчита и сравнително по-малко престъпност.

Според Световната банка най-малко ефективните дирекции като Пловдив и Бургас могат да се учат от по-ефективните съседни области като Габрово, Сливен, Разград, Търговище и Смолян.