София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вашингтон спира предаването на разузнавателна информация за ИДИЛ

Чавушоглу: „Ще отговорим със същата сила“

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вашингтон се отказа от размяната на разузнавателна информация и предаване на данни за действията на международната коалиция срещу терористичната организация „Ислямска държава“ заради военната операция на Турция в Сирия, съобщи списание „Шпигел-онлайн“.
Според негови източници, Пентагонът е дал това разпореждане още на 9 октомври т.г. , когато Анкара обяви началото на новата си военна операция в северна Сирия, чиято цел е създаването на буферна зона в северна Сирия, която да се превърне в защитен пояс за турската граница, както и в място, където сирийските бежанци в Турция да могат да се завърнат.
От Вашингтон се опасяват, че Анкара ще използва предоставената информация срещу кюрдите в североизточна Сирия. Военните кръгове в Германия определиха тази стъпка от страна на САЩ като „плестница в лицето“ на турския президент Ердоган. Според специалисти, така Америка всъщност неформално изключва Анкара от международната коалиция срещу Ислямска държава.
Според „Шпигел“, заради недоверието към Турция военните сили на Германия, които осъществяват разузнавателни полети над територията на Сирия и Ирак, вече няма да предават на коалицията кадрите, направени от самолетите „Торнадо“.


Отговорът от страна на Турция не закъсня – по време на изявлението си в турския парламент външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция е готова да отговори на всяка една санкция от страна на САЩ, провокирана от операцията в Сирия.
„В настоящата ситуация нашата решителност няма да бъде спряна от никакви санкции и заплахи. Забелязваме, че Тръмп предприема някои стъпки заради натиска, на който е подложен. Ние непременно ще дадем пропорционален отговор на тези санкции“ - отбеляза министърът.