София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вебер: Румъния пречи на България за Шенген

Двете държави обаче трябва да вървят заедно, смята евродепутатът

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Големият проблем на Европа е, че е много отдалечена от хората. Българите също смятат, че институциите са трудно достижими, че там гласът на гражданите не се чува. Трябва да демократизираме Европа, да върнем Европейския съюз обратно на хората“, това каза в интервю за БНТ Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП в Европейския парламент. По думите му, председателят на Европейската комисия трябва да е ясен на хората още преди да поеме поста, да представи програми и хората да решат дали да го изберат.

По повод годишната финансова рамка на ЕС, Вебер коментира, че по въпроса солидарността е най-важна. „Трябва да има пари и за селско стопанство и за регионални проекти, както е и строителството на магистрали в България. В България е изградена много инфраструктура, привлича много чужденци“, допълни той.

По думите на Манфред Вебер България е постигнала изключителен напредък по пътя си към Шенген, но политическата ситуация в Румъния пречи двете държави да се присъединят в Шенгенското пространство. „Необходим е напредък в Румъния, за да се приемат и двете страни в Шенген. Възможно е двете страни да се разделят, но това означава Шенгенска граница между тях и би било по-разумно, ако двете вървят заедно към Шенген, каквито са досегашните планове“, обясни Вебер. Според него на този етап може да се махнат поне шенгенските граници във въздушния ни траспорт, а сухоземните да останат.