София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Весела Чернева: България заяви пред Урсула фон дер Лайън какво иска

Това посещение нямаше връзка с Мария Габриел

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Фон дер Лайън дойде в България, за да разговаря с българския премиер, защото позицията на България все още не е ясна. Това беше посещение, което нямаше връзка с Мария Габриел, а по-скоро за това, къде България може да се намести в този пъзел в ЕС. Страна като България, ако не заяви позицията си сега, ще остане там, където другите не искат. Това заяви Весела Чернева, главен директор „Програми“ и директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика във връзка с посещението на новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайън в България вчера. 

Истината е, че българският растеж можеше да е по-голям и България можеше да навакса по-бързо, както се случи с други страни. Въпросът е оттук нататък иска ли България да направи по-качествен скок, защото в страната ни няма индустрия, която да донесе по-бързо наваксване. Затова трябва да се мисли за нови технологии и образование. Другият огромен проблем е изтичането на мозъци. По думите ѝ този проблем може да бъде решен посредством новите технологии. Всъщност това е общоевропейски проблем и навсякъде хората са притеснени с емиргацията, не с имиграцията, категорична е Чернева. Това е проблемът, с който Урсула фон дер Лаъйн ще трябва да се сблъска - как да накара страните от периферията в ЕС да не се чувстват толкова отчаяни, допълни още тя.

България в крайна сметка заяви какво иска пред Урсула фон дер Лайън, коментира още Весела Чернева