София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вграждат капсула на времето в Синята къща в Асеновград

По случай 30-годишнината й

4 годиниКултура 8 Боряна Райчева

С празнична програма ще бъде отбелязана 30-годишнината на Етнографската къща в Асеновград. С празнична програма ще бъде отбелязана днес 30-годишнината на Етнографската къща в Асеновград. Началният час на тържеството е 17.30 ч.

Актьорите от самодейния театър "Театрална работилница за мечти" ще представят кратък етюд, с който ще пренесат присъстващите в средата на 19 век, когато възрожденската сграда е била построена. Ще бъде прожектиран и филм, заснет по време на откриването на етнографския музей преди три десетилетия.

Етнографската къща в Асеновград, известна като Синята къща, е изградена от брациговски майстори по поръчка на богатото гръцко семейство Чанос. Впечатляващи са дърворезбованите тавани, автентичният калдъръм, както и старата мраморна чешма в двора.


По думите на уредника Надя Янкова, къщата е запазила типичния си облик на дом от края на 19-ти – началото на 20-ти век, т.е. не носи духа на музей, а по-скоро на домашна, уютна обстановка. Единственото, което напомня на посетителите,че се намират в музей, са малките витрини на първия етаж, в които се правят временни изложби.
По повод кръглата годишнина в емблематичната къща ще бъде вградена и капсула на времето, която ще бъде отворена отново след още 30 години. Освен послания, капсулата ще съдържа и снимка на всички музейни служители, които работят в момента в музея, както и снимка от тържеството за 30-ата годишнина на „Синята къща“ в Асеновград.
Капсулата ще бъде вградена, а на мраморна плоча ще е изписана датата, на която да бъде отворена.