София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВИГЕНИН: ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИМ КОМПЕНСАЦИИ ОТ ЕК ЗА БЛОКАДАТА НА ГРАНИЦАТА

„НЕ МОЖЕ ДА ИСКАМЕ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО“

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Би трябвало от да получим компенсации от Европейската комисия, заради щетите които търпят българските превозвачи, заради блокадата на българо-гръцката граница“. Това заяви бившият министър на външните работи Кристиян Вигенин.

Вигенин добави, че компенсации трябва да получим ако отговаряме на условията и успеем да докажем преките и косвени загуби за страната от стачката.
Бившият външен министър беше категоричен, че наследникът му на поста Даниел Митов трябва да отговори на въпроса какво съдействие е поискал от Еврокомисията. Вигенин се пошегува, че едва ли Комисията ще дойде да разчисти границата ни.
Той е скептичен, че може да се търсят компенсации и съдействие от самото гръцко правителство. По думите му обаче подобна ситуация се повтаря всяка година и би следвало българската страна да има готовност, да реагира по-бързо и да подкрепя хората своевременно. Той беше категоричен, че това е въпрос на координация между българските и гръцките власти, както и с техните синдикати.