София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Все повече българи подсъдими в Гърция

Обвинения за трафик на хора заради непререгистриране

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Масово българи са подсъдими в Гърция. В повечето случай се констатира, че те са продали камион или микробус, при което новите собственици не вписват моторните превозни срества на тяхно име и при извършване на нарушение гръцките власти привличат като обвиняеми собствениците по документи.

Един такъв случай е този на Николай Иванов от Враца, който преди 2 години обявява за продажба свой бус. Купуват го румънци.

Новите собственици не го пререгистират на тяхно име и 2 години по - късно бусът е задържан в Гърция с 18 нелегални мигранти.

Арестуван е шофьорът, но гърците повдигат обвинение и на Николай - за подпомагане на трафика. На първа инстанция е осъден за 25 години затвор, на втора получава 17 години затвор и с право да се отплати по 5 евро на ден. В момента се обсъжда трета инстанция, а до сега семейството му е изплатило над 15 хил. евро за адвокати.

За повдигнатото обвинение Николай разбира след като отива в КАТ, по негови думи да попълни административни документи, той разбира че ЕГН - то му попада в червената графа на подсъдими.

Жена му коментира, че е изпратила множество съобщения към българските институции, но държавата е заявила, че не може да се ангажира, защото делото е от частен характер.

Министрестовото на външните работи отговори, че това са сложни казуси и не попадат в отговорност на министерстото . Посланиците и дипломатите не могат да се явяват като страна по дела,коментира Бойко Христов, началник на дирекция "Ситуационен център" към Външното министрество.