Гледай
на живо

Втори кръг за избор за постта на Мей

Като фаворит се очертава Борис Джонсън

Втори кръг за избор за постта на Мей Във Великобритания днес депутатите от Консервативната партия гласуват във втори кръг за избор на нов... thumbnail text

Във Великобритания днес депутатите от Консервативната партия гласуват във втори кръг за избор на нов лидер на мястото на Тереза Мей. Вечерта кандидатите за поста, които получат повече от 10 процента от гласовете, ще проведат телевизионен дебат по Би Би Си, като този път фаворитът Борис Джонсън е заявил участие.

В надпреварата останаха 6 кандидати, като на днешния втори кръг се очаква Борис Джонсън да получи повече гласове от първия кръг, когато безапелационно спечели 114 от общо 313 гласа. Най-близкият му подгласник бе външният министър Джеръми Хънт с 43 гласа.
Дебатът вечерта се очаква с голям интерес, защото това ще бъде първата публична поява на Борис Джонсън, който е критикуван, че избягва медиите, за да не допуска гафове.

По принцип гласуването на депутатите ще продължи до оставането само на двама претенденти и тогава лидерът на партията ще бъде избран от цялата членска маса, която наброява около 160 000 души.