София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Външният министър на Гърция подаде оставка

Причината е договорът с Македония

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Външният министър на Гърция Никос Коциас е подал оставката си, а премиерът на страната я е приел, съобщиха медиите в южната ни съседка. Причината е спорът в Министерския съвет във връзка с Договора от Преспа за името на Македония.
 
Коциас подава  оставката си ден след напрегната среща на кабинета, по време на която се сблъска с министъра на отбраната Панос Каменос по споразумението от Преспа, на което  Каменос се противопостави.
 
Запознати с вътрешнополитическата ситуация в Гърция  коментират, че Коциас е недоволен от факта, че Ципрас не е успял да го защити от  атаките на Каменос. Според изнесена информация от правителствени източници, по време на срещата на кабинета вчера, Каменос е обвил, че  Коциас е злоупотребил с тайни средства на външно министерство и е човек на американския милиардер и финансист Джордж Сорос.
 
След като благодари на Коциас за всичко свършено през последните 3 години и половина, Алексис Ципрас обяви, че сам ще поеме поста на министър на външните работи, за да гарантира успешното завършване на сделката за името на Македония. 
 
Пред журналистите гръцкият министър-председател призова още Македония да подкрепи конституционните промени в текущия дебат в парламента, като добави, че Гърция няма да приеме членството на балканската страна в нито една международна организация под името "Република Македония".