София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Washington Post: Тръмп се подмазва на Путин, пак ни срами пред света

„Овалният кабинет е окупиран от човек, който презира САЩ”

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Когато влезе в една стая с руския президент Владимир Путин, нещо става с президента Тръмп, с дългото му и странно фанатично възхищение. Сякаш иска да убеди Путин, че ще направи всичко необходимо, за да го угоди, въпреки интересите на САЩ, пише издание The Washington Post по повод срещата на Тръмп и Путин на Г-20 в Осака.
Президентът Тръмп в петък изглежда разглежда руската намеса на изборите с усмивка по време на двустранна среща, коментира още авторът.
"Не се меси в изборите", казва на шега Тръмп на Путин, след като репортери зададоха въпроси по темата.
Тръмп се срещна с Путин в кулоарите на срещата на върха на групата 20, но първоначално не повдигна темата по време на кратките разговори с репортерите, наричайки връзката си с руския президент “много, много добра”.
Очаквам с нетърпение да прекараме много добро време заедно - каза Тръмп, след като двамата седнаха един до друг, обградени от техните асистенти.
Путин отбеляза, че двамата не са се срещнали след първата си официална среща на върха в Хелзинки миналото лято и каза, че разговорът в Осака ще бъде "чудесна възможност за поправяне на това."
Всъщност това беше чудесна възможност да се проследи фарсът на Хелзинки, когато Тръмп изложи себе си и Америка пред света с проявление на такова жалко подлизурство с такъв патос, че едва ли можете да прочетете статия за него, без да откриете препратка към Невил Чембърлейн, коментира журналистът от Washington Post.
Помните ли какво се случи тогава? На въпроса дали е приел универсалния извод, че Русия е зад цялата помощ, която получи по време на кампанията през 2016 г., Тръмп каза, че директорът на Националното разузнаване Дан Коутс е дошъл при него и е казал, че това е така.
Говорих с президента Путин, той просто каза, че не е Русия, ще отговоря така: не виждам причина, поради която да е така, заяви тогава Тръмп.
Имайте предвид, че „фалшивите новини“ е терминът, който Тръмп използва, за да се позове на всеки новинарски доклад, който не е толкова благоприятен за него, колкото би искал. И той има право в едно: няма такива новини в Русия, или поне не толкова, колкото ние имаме тук.
И знаете ли защо? Защото, ако сте руски журналист и не харесвате Путин, може да се окажете мъртви. Путин за пръв път встъпи в длъжност в края на 1999 г. и според Комитета за защита на журналистите от 2000 г. насам са били убити 25 руски журналисти.
Тръмп е наясно с този факт, защото често го питат за него и винаги го отхвърля, като изказва две твърдения: Първо, Путин трябва да бъде възхитен за това, че е силен лидер, а не въпреки авторитарния характер на неговото управление; и второ, няма морални стандарти, чрез които убийството трябва да се счита за погрешно.
Президентът на Съединените щати, който се шегува с диктатор-убиец за факта, че диктаторът му е помогнал да бъде избран през 2016 г. и почти сигурно ще му помогне в предизборната му кампания през 2020 г.
Каква е правилната дума да опишеш всичко това? Ако говорим за президент на Демократическата партия, Тръмп несъмнено би го нарекъл „предателство“, коментира авторът. 
Предпочитам да не използвам тази дума. Но каквото и да изберем, няма съмнение, че сега Овалният кабинет е окупиран от човек, който презира не само интересите на САЩ, но и всеки принцип, който би трябвало да ни направи каквото сме, гласи гласи краят на статията.