София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Забавеният ремонт на Ларгото няма да бъде наказан

Културното ведомство ще трябва да плати 73 хил. лева разноски по делото

4 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Върховният касационен съд потвърди решенията на долните инстанции по аферата „Ало Банов съм“, а именно - обектът е бил приет без нито една забележка от Министерството на културата. Това на практика означава, че няма да бъдат присъдени неустойки заради забавяне в размер на 753 000 лева. Сега културното ведомство трябва да плати 73 000 лева разноски по съдебното дело.

На предходните инстанции стана ясно, че през декември 2015 г. Министерството на културата е било поканено да приеме изпълнението на обекта, но се е забавило. След това на 25 януари 2016 г. е подписан документ, според който строежът "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика" е изпълнен в съответствие с утвърдените проекти. Документът е бил от различни компетентни лица. В решението на комисията по приемането на строежа пише: "Приемаме, че строежът е изпълнен съгласно одобрените инвестиционни проекти. Няма недостатъци. Не е необходимо определяне на срок за отстраняване на недостатъци", се казва в решението.

Припомняме, че проектът беше на стойност 12 млн. лева и се изпълняваше от консорциум, в който влизат фирмите" Пътстрой - Варна", "Реставрация", "Пътища и Мостове" и "Финанс груп 2013". Именно те са ответници по делото, което през 2017 г. беше заведено от Министерството на културата. То поиска 753 хил. лв. неустойка, тъй като вместо на 20 януари 2016 г. обектът бил завършен на 25 февруари.