Гледай
на живо

Започва делото за ликвидация на „Олимпик“

200 000 българи са в очакване на съдебния процес

Започва делото за ликвидация на „Олимпик“ Съдът в кипърската столица Никозия ще заседава днес по делото за ликвидация на застрахователното дру... thumbnail text

Съдът в кипърската столица Никозия ще заседава днес по делото за ликвидация на застрахователното дружество „Олимпик“. Съдебният процес е от изключителна важност за около 200 000 българи и 10 000 кипърци, които бяха засегнати от отнемането на лиценза на застрахователя и останаха без застраховка „Гражданска отговорност“. Очаква се да стане ясно каква ще бъде процедурата по обезщетяването на клиентите на „Олимпик". Вероятно днес съдът ще назначи постоянен ликвидатор на дружеството.

До делото се стигна след като през май месец тази година бе отнет лиценза на кипърското дружество, заради невъзможността му да отговори на изискванията за капиталова адекватност. Властите в Кипър отказаха да отговорят на въпроса как се е стиганло до фалита на „Олимпик“, но още от 2015 година застрахователният надзор на компанията е бил предупреден за сериозни финансови проблеми.

Фалитът на „Олимпик“ донесе щети от над 9 милиона лева у нас. н