София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва реконструкцията на жп гара Карнобат

Това обяви транспортният министър Росен Желязков

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков даде старт на реконструкцията на жп гара Карнобат. Това обяви той на днешната церемония.

 

„Тази железопътна гара е изключително важна и е единствената жп връзка между Югоизточна и Североизточна България. Тя е четвъртият по големина железопътен възел в страната и е част от транспортния коридор Пловдив – Бургас“, заяви Желязков. Той изтъкна своите амбиции инфраструктурата да продължи към Русе.

 

Министърът обясни, че гарата не е ремонтирана от изграждането и през 80-те години наминалия век. Инвестицията е за над 4 млн. лева, като освен сградата, е предвидено да бъдат ремонтирани и пероните и подлеза. Очаква се да бъдат извършени конструктивни укрепвания, архитектурно обновление, както и да бъдат изградени асансьори и съоръжения за достъп до пероните за хора с увреждания.

 

Желязков заяви, че има общо 6 гарови комплекса, които предстои да бъдат реновирани по приоритетна ос 3 на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ – Карнобат, Подуяне, Искър, Казичене, Стара Загора и Нова Загора. Общата сума за всички обекти е 30 млн. лв.

 

„Това реално ще бъде една нова гара, която ще запази духа на времето, когато е строена, за да има устойчивост и приемственост. Строителството ще продължи две години, като през този период няма да бъде преустановена дейността на гарата, за да продължи да обслужва пътниците“, отбеляза още Росен Желязков.