София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Затлъстяваме заради съвременния начин на живот

Дори хора с гени, задържащи теглото в норма, затлъстяват след десетилетие

8 годиниЛюбопитно 5 Боряна Райчева

Не гените са главния виновник за наднорменото тегло. Резултатите от американско изследване сочат съвременния начин на живот за основна причина за затлъстяването.

Изглежда хората с по-голям генетичен риск от затлъстяване са по-силно засегнати от съвременния начин на живот. Съвремието ни е свързано с достъп до по-евтината, но калорична храна, по-малкото възможности за ходене пеш и с излежаването пред телевизора или компютъра. Според учените някои хора се влияят повече от заобикалящата ги среда, но дори хора, чиито гени задържат телесното им тегло в нормални граници, затлъстяват след десетилетие. Това показва, че всички са засегнати, но хората с висок генетичен риск са по-податливи на затлъстяването.

За целите на изследването били анализирани данни от широкомащабно проучване, обхванало близо 8800 души, които са родени между 1900 г. и 1958 г. За всеки участник бил преценен генетичният риск от затлъстяване въз основа на това дали притежава някоя от свързаните с него 29 генни вариации. След това рискът бил сравнен с индекса на телесна маса на участника. Наличието на свързани със затлъстяването гени не се увеличило с годините, констатирали учените. Влиянието на тези гени върху индекса на телесна маса обаче нараснало през следващите десетилетия в резултат на промените в жизнената среда, които улесняват затлъстяването.
Обяснението на епидемията от затлъстяване се крие в промените в начина на живот, отбелязаха учените. Гените, свързани със затлъстяването са еднакъв брой, както при родените в началото на 20-и век, така и родените по-късно, но се наблюдава по-голямо влияние при вторите. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.