София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Здравко Попов: Великобритания никога не е била истински член на ЕС

Новите БГ-мигранти ще останат без привилегии

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

 

„Великобритания никога не е бил истински член на ЕС“, каза в студиото на „Делници“ по телевизия „Евроком“ политологът проф. Здравко Попов.

„Тя не е била член на Шенген, на еврозоната, има собствена валута, не участва във всички европейски политики, нейното участие се разглежда като специално партньорство и като важна връзка със САЩ“, поясни проф. Попов.

Политологът върна лентата назад, като уточни, че „Брекзит започна още през 1992-1993 г., когато премиерът Джон Мейнджър подписа Маахстрихтските споразумения, които са много особени договори“.

„За първи път в тях се поставя въпроса за политическа интеграция на Европейския съюз и се споменава това име. Защото дотогава ЕС се нарича Европейска общност“, припомни фактологията по въпроса проф. Попов.

„Тогава британците реагираха остро на идеята за федерална Европа, за една голяма Европа, защото се притесниха за своята национална самобитност и уникалност, за своите традиции.

И още тогава започна процесът на дебати и на обсъждане на въпроса дали за Великобритания ще остане място в една такава интеграция в кутийките между Германия и Франция“, добави Здравко Попов.

На нъпроса дали българите трябва толкова да се притесняват от излизането на Великобритания от ЕС, проф. Попов отговори, че „тя никога не е присъствала съществено у нас“.

„Има един проблем за българите, които живеят и учат там, в Лондон има концентрирана общност от млади българи. Те обаче ще имат възможност да придобият статут на граждани на Великобритания след Брекзит.

Но за тези, които тепърва ще ходят там, на бъдещите мигранти, привилегиите ще бъдат отнети“,