София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Зелените“ блокират Урсула фон дер Лайен за шеф на ЕК

Няма да я подкрепим, казва лидерката им Ска Келер

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Европейските „Зелени“ са на път да блокират назначаването на министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията (ЕК).

Според изданието POLITICO „Зелените“ ще поискат „много висока цена“, за да гласуват за Урсула фон дер Лайен.

Съпредседателите на групата на „Зелените“ Ска Келер и Филип Ламбертс не я подкрепиха в понеделник, когато германката опита да си осигури гласовете им за вота в пленарна зала следващата седмица.

Ска Келер заяви, че засега няма как да подкрепи германската министърка. „За да бъдеш председател на ЕК да си способен е добре и е предварително условие, но не и достатъчно за нашия вот", каза лидерката на „Зелените“.

По думите й, в екологичната партия са много разочаровани от решението на Съвета на ЕС "да убие процеса". „За нас това е наистина голям проблем, защото е стъпка назад в демокрацията", обобщи позицията си Ска Келер.

Ска Келер беше една от кандидатурите за поста на председател на ЕП, преди да бъде избран представителят на ПЕС Давид-Мария Сасоли.