Гледай
на живо

Зима без граници

Опасно време в над 20 държави

Зима без граници Снегове и виелици сковаха редица държави. Рекордните -21 градуса отчетоха термометрите в Турция. Зим... thumbnail text

Снегове и виелици сковаха редица държави. Рекордните -21 градуса отчетоха термометрите в Турция. Зимното време е обхванало източната част на страната. Река Карс, която захранва с вода местна ВЕЦ, е замръзнала. Вчера вятърът е предизвикал затруднения в морския транспорт в северната част на Егейско море и в Мраморно море. За столицата Анкара прогнозата е за дъжд, сняг и бурен вятър от тази вечер. Според прогнозата на синоптиците студеният фронт ще се настани трайно и снеговалежите в Турция ще продължат до 9 януари.

Рязко спадане на температурите, силни дъждове, снеговалежи и заледявания обхванаха и Гърция. По високите части в северните райони на Гърция снежната покривка е над 20 сантиметра. Към момента снежните виелици вече са засегнали и по-ниските части на страната.

Студ и лошо време обхвана и Хърватия. Властите обявиха червен предупредителен код за опасно време за голяма част от страната. Бурните ветрове там достигнаха до 120 километра в час. Очаква се през почивните дни температурите да паднат рязко.

Лошото време и силните ветрове оставиха без ток част от Финландия. Силните ветрове изкорениха дървета и предизвикаха транспортен хаос. В морето са регистрирани 8-метрови вълни, а фериботите останаха затворени.

Предупреждение за опасно време има и в Полша. Нивото на реките в страната се покачиха драстично. Наводнени са стотици земеделски земи.