София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зукърбърк се извини за изтичането на данни

Фейсбук вече уведомява потребителите за злоупотреби

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Писмено извинение към потребителите на социалните мрежи за изтичането на данни поднесе основателят на Фейсбук Марк Зукърбърк. Извинението е приложено към писмените показания на Зукърбърг пред американския Конгрес.

"Сега е очевидно, че не сме направили достатъчно, за да предотвратим използването на тези инструменти за нанасяне на вреда. Става дума за фалшивите новини, чуждестранната намеса в изборите, разпалването на омраза, разработките и защитата на информацията." - се казва в документа, който е публикуван на сайта на Конгреса.

Зукърбърг отбелязва, че компанията му не е имала достатъчно широк поглед върху своята отговорност. Той посочва ,че грешката е негова и поднася извинения за това.

Фейсбук започна да уведомява потребителите си дали с данните им е злоупотребено след скандала с консултантската компания "Кеймбрдидж Аналитика". В световен мащаб са засегнати 87 милиона души, от които 2.7 милиона в Европа.

Промяната е, че на началната страница в профила ви ще се появи някое от тези две послания под надслов "В защита на вашата информация". В случай, че с данните ви не е злоупотребено, ще имате възможност да видите какви приложения използвате и в какви сайтове влизате през Фейсбук и при желание да промените настройките си.

Ако обаче чувствителна информация за вас е изтекла, ви уведомяват, че приложението, което вие или ваш приятел сте използвали, вече е премахнато и са посочени причините за това. Потребителят ще може да види кои са "зловредните" приложения и какви данни биха могли да бъдат събрани.

Компанията е решена да се бори срещу злоупотребата и да върне контрола над личните данни на потребителите си.