Гледай
на живо

Звезден спектакъл в нощното небе

През следващите две нощи ни очакват между 5 и 10 метеора на час

Звезден спектакъл в нощното небе Нощта на 10-ти и 11-ти ноември ни предлага да станем свидетели на поредното за годината звездна шоу.... thumbnail text
Нощта на 10-ти и 11-ти ноември ни предлага да станем свидетели на поредното за годината звездна шоу. Метеорният поток „Северни Тауриди”, на който ще можем да се насладим през следващите две нощи, е открит е през далечната 1869 г. Звездният му  прах идва от кометата „Енке”, а роякът му  е толкова обширен, че позволява падащите звезди да се наблюдават с различна интензивност от септември до декември.
 
 Според астрономите, интензитетът на „Тауридите” не е голям, като обикновено се наблюдават между 5 и 10 метеора в рамките на 1 час. За сметка на това обаче космическите прашинки от този поток изгарят зрелищно в небето и падащите звезди, които виждаме от Земята, са ярки болиди.
 
Най-подходящото време за наблюдение на небесното шоу,  разбира се, е късно през нощта. Специалистите препоръчват да изберем  за целта места далеч от градовете, където няма да има допълнително осветление, което да ни пречи да видим звездния блясък.
 
Актуалните прогнози  сочат, че видимостта в събота през нощта у нас ще е най-добра в Източна България, а в неделя срещу понеделник- в западната част от страната.