София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ботев (Пловдив) надви Берое с 2:1

"Канарчетата" спряха "зелените" за третото място

6 годиниФутбол 2 Телевизия Евроком

Ботев (Пловдив) обърна у дома Берое с 2:1 в дербито на Тракия от 34-ия кръг на първата шестица в Първа лига. Мартин Камбуров (43) изведе гостите напред в резултата със своя гол №202 в елита, но Жоао Пауло (51, 87) направи обрата пълен и донесе победата за "канарчетата". И двата тима завършиха в намалени състави след червените картони след почивката на Карлос Охене от гостите и Густаво Афонсо от домакините.
Двубоят бе от изключителна важност за старозагорци, които преследват третото място, което ще даде право на участие на бараж за класиране в Лига Европа. След загубата обаче те остават четвърти с 58 точки и на две зад Левски, който има мач срещу Лудогорец в този кръг.
„Канарчетата” имаха два чудесни шанса в първите 17 минути да поведат в резултата. Първо в 12-ата минута Жоао Пауло получи отличен пас от Серкан Юсеин и изскочи на отлична позиция за гол, но Аргилашки скъси дистанцията и спаси. Пет минути след това Ндонгала намери Филип Филипов и той с удар от въздуха прати топката в дясната греда.
Последваха още два пропуска на Тодор Неделев, който не намери целта, за да се стигне до 43-ата минута, в която гостите поведоха. Борислав Цонев изведе Мартин Камбуров зад защитата на домакините и нападателят прехвърли Даниел Кайзер за 0:1 с 202-ия си гол в елита.
След почивката в 51-ата минута Ботев изравни, след като Густаво Афонсо подаде към Жоао Пауло, който с техничен удар от границата на наказателното поле не остави шансове за Аргилашки - 1:1. Седем минути след това Аргилашки спаси удар на Димитър Пиргов.
В 63-ата минута гостите останаха в намален състав, тъй като Карлос Охене получи втори жълт и червен картон заради спиране на откъсващия се Густаво Афонсо, който също бе изгонен пет минути по-късно след груб фаул срещу Матеус Леони. Афонсо удари бутоните в лицето Леони, изнесен на носилка с окървавено лице.
Срещата бе много динамична до края с атаки и към двете врати, а „канарчетата” спечелиха след втори гол на Жоао Пауло, който в 87-ата минута направи двойно подаване с Тодор Неделев и с хубав удар преодоля Аргилашки за крайното 2:1.
След успеха си Ботев остава пети с 52 точки и на 6 след Берое, който е четвърти и изостава на две зад третия Левски.