София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ЦСКА 1948 се "спъна" в 10 от Арда, битката за Европа се заплита

ЦСКА 1948 взе точка срещу 10 от Арда и се изравни със седмия Ботев Пловдив

18 дниФутбол 12 Симеон Кисьов

ЦСКА 1948 и Арда (Кърджали) завършиха 1:1 в среща от 31-я кръг на efbet Лига и втората четворка на плейофите, където тимовете водят люта битка за седмото място.

Преди първия съдийски сигнал капитанът на домакините Радослав Кирилов бе награден от Спас Джевизов за това, че в предишния кръг срещу Локомотив Пловдив изигра мач №200 в елита.

Срещата стартира по-добре за домакините, които направиха пропуски чрез Педриньо и Талис, чийто удари бяха отразени от Господинов. Арда отвърна с опасен удар на Борислав Цонев, спасен от Петър Маринов с плонж, а в 27-ата минута стражът на домакините трябваше да вади топката от вратата си. Талис сбърка подаване към Бирсент Карагарен, което даде възможност на Арда да организира опасна атака. След това Принц Окезие Ебенезер центрира в наказателното поле на ЦСКА 1948, където Росен Божинов и Симеон Василев изпуснаха Чинонсо Офор, който с глава отблизо не пропусна да се разпише за 0:1. Домакините опитаха да отговорят и след гола по-често се задържаха в половината на своя съперник, но сериозни ситуации липсваха, а в 35-ата минута Педриньо шутира от сериозна дистанция в ръцете на Господинов. В 40-ата минута Арда имаше хубав шанс за второ попадение. Цонев центрира от свободен удар отляво на наказателното поле към далечната греда, където голмайсторът Офор надскочи Иванов и отправи опасен удар с глава, но в аут.

Три минути след почивката ЦСКА 1948 можеше да изравни резултата, но се стигна до сериозен пропуск. Стив Фуртадо получи отдясно в наказателното поле и подаде към Бирсент Карагарен, който стреля с десния крак от трудна ситуация, а топката срещна десния страничен стълб на вратата на Анатолий Господинов. След това отбитата топка попадна във влезлия на почивката Евгений Сердюк, който не успя да уцели празната врата и кълбото излезе в аут. По-настойчивите действия на домакините дадоха резултат в 57-ата минута, когато Педриньо шутира директно от пряк свободен удар на около 25 метра от вратата, топката тупна коварно пред стража на гостите, което го заблуди и попадна в мрежата му за 1:1.

Плановете на Арда се объркаха още повече в 64-ата минута, когато Борислав Цонев беше изгонен с директен червен картон след намесата на ВАР за нарушение близо до тъча срещу Талис, за което първоначално получи само жълт картон.  70-ата минута. С човек повече ЦСКА 1948 така и не успяваше да застраши сериозно вратата на Господинов в следващите моменти. В 83-ата минута Арда организира бърза контраатака, при която Ел Мами Тетах взе топката и тръгна на скорост, но бе фаулиран от Стив Фуртадо на центъра. Съдията даде авантаж и Принц Окезие напредна в половината на „червените“, влезе отляво в наказателното поле и стреля към вратата, но покрай дясната греда в аут. Малко преди края Симеон Василев стреля опасно от дистанция, но Господинов внимаваше и спаси точката за гостите.

След това равенство ЦСКА 1948 вече е седми с 44 точки, колкото има и Ботев Пловдив, но "червените" са с по-добри показатели в директните мачове. Арда е девети с 40 точки.