София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЪЛГАРИЯ В ОЖЕСТОЧЕНА БИТКА ЗА КВОТА ЗА РИО 2016

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НИ ОЧАКВАТ ДА СТАНАТ ЯСНИ СЪПЕРНИЦИТЕ

9 годиниВолейбол 2 Телевизия Евроком

 От 5 до 10 януари в Берлин ще се проведе Олимпийската европейска квалификация по волейбол за мъже за Рио 2016 година. Победителят в този форум ще се класира директно за Олимпиадата догодина, а днес ще стане ясно в коя група попада нашият тим.

Осемте отбора, които са класирани на първите две места в ранглистата на Европа, вече потвърдиха своето участие. Това са домакините от Германия, олимпийските шампиони от Русия, световните шампиони от Полша, Сърбия, Франция, Белгия, Финландия, България.

Днес се очаква да стане ясно как ще бъдат разпределени  тези отбори в двете предварителни групи на турнира в германската столица.

Освен победителят, който директно отива в Рио, вторите и третите в изданието на турнира ще имат правото да участват на Световната олимпийска квалификация през месец май.

Както се вижда от имената на участващите в квалификациите държави, битката за място в Рио 2016 ще бъде ожесточена и оспорвана. Русия и Полша са два от най-класните отбори, които обаче не успяха да вземат квота от участието си в Световната купа в Япония, така че ще гонят задължителен успех. Франция пък още помни отстраняването си от участие на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, когато след драматичен мач българите оставиха "петлите" дълго да плачат буквално в Арена Армеец. Началото на 2016 година ще е едно сериозно предизвикателство за нашите "лъвове", които неведнъж са показвали воля и желание за успех. До тогава се очаква някои от момчетата ни да се завърнат здрави на терена, след като треньорът Пламен Константинов имаше кадрови проблеми с контузени волейболисти.