София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Григор Димитров обърна Хачанов за финал в Марсилия

Българинът ликува в изключително оспорван сблъсък с два тайбрека

3 месецаТенис 27 Симеон Кисьов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров обърна световния №18 Карен Хачанов с 6:7(3), 6:4, 7:6(5) след точно 3 часа игра и се класира за първи път за финал в турнира от категория АТР 250 в Марсилия.

Победата е четвърта за Димитров в четири мача срещу Хачанов, а на финала българинът ще се изправи срещу местния представител Юго Умбер, надвил по-рано първия поставен Хуберт Хуркач с 6:4, 6:4.

Гришо трябваше да приеме загубата на оспорван първи сет, в който не започна добре, но компенсира впоследствие, само че отстъпи в тайбрека с 3-7 точки. Той беше далеч по-класният тенисист в изпълненията във втората част, но се наложи да преодолява внезапен спад, който не се оказа решаващ и след 6:4 изравни резултата. В третата част българинът така и не успя да направи пробив, но в тайбрека нервите му бяха далеч по-солидни, а дори безумният късмет на Хачанов не му осигури успех - 7-5 точки и финал за Григор.

ПЪРВИ СЕТ

Гришо започна ужасно слабо двубоя на свой сервис и с двойна грешка донесе двоен брейкбол на съперника – 15:40. Подсечен бекхенд в мрежата пък означаваше пробив за руснака 0:1. Последва гейм с неточности и за двамата, но Хачанов натисна със свой хубав начален удар при 30:15, а след това затвърди пробива си за 0:2. Димитров пласира супер бекхенд по обратния диагонал за 30:15 и започна да влиза в мача, а още два отлични сервиса означаваха и първи гейм за него - 1:2. В четвъртия гейм българинът изостана с 15:40, но пласира два прекрасни ретура за 40 равни. Последва изключително разиграване, в което Григор трябваше да контраатакува и го направи по най-добрия начин за брейкбол. Хачанов обачесе оказа по-солидният в следващите размени и взе трети гейм за 1:3. Гришо записа сервис-гейм на нула и продължи да създава интрига - 2:3. В следващия гейм се разигра супер точка с над 20 удара, отишла на сметката на българина за 15:30, но после удар с рамката му коства 30:30. Хачанов отново остана солиден и си взе подаването за 2:4. Димитров показа леки колебания и загуби две точки на следващото си подаване, но все пак намали набързо за 3:4. Руснакът сервира стабилно и не позволи никаква интрига за 3:5. Далеч по-оспорван бе деветият гейм, в който Хачанов пропусна два сетбола и в крайна сметка Гришо намали на 4:5. След това българинът поведе с 40:0 на сервис на руснака и впоследствие върна пробива за 5:5. Последва гейм на нула за българина и обрат за 6:5. Руснакът спечели трудно следващия гейм на свой сервис за 6:6 и вкара сета в тайбрек. В него нещата вървяха точка за точка, докато Хачанов не спечели две поредни на сервис на Гришо и при 6:3 стигна до сетбол, реализирайки го за 7:3, за да взема първата част.

ВТОРИ СЕТ

Три страхотни ретура и един уникален бекхенд по правата осигуриха на Григор ранни два брейкбола и пробивът бе факт за 1:0. Още по-голямо удоволствие достави убедителното затвърждаване с гейм на нула на ранния пробив. Първият гейм със сервис на Гришо бе завършен с бекхенд-уинър за 2:0. Хачанов взе първия си гейм и намали изоставането си на 2:1, но последва нов гейм на нула за българина - 1:3. Гришо обаче взе само точка на сервиса на руснака, който докара нещата до 2:3. Гришо пласира хубав минаващ форхенд и после съперникът му направи грешка, от която се раздразни - 15:30. Българинът направи две двойни грешки и един ас за 15-30, а с невърнат сервис стигна до 30-30. Ас номер 15 доведе до 40-30, но руснакът излезе на мрежата и заслужи дюс. Форхенд в аут на Димитров означаваше шанс за пробив на съперника, но той беше отразен лесно и бързо. Нов невърнат сервис беше последван от нова двойна грешка за още един дюс, а непредизвикана грешка от форхенд доведе до още един брейк-бол. Отново пресилен прав удар на българина завърши срива му - 3:3. Неточност на Хачанов доведе до брейкбол, но той пак някак си успя да се справи. Стигна се до втори шанс за пробив на Димитров и той вече се възползва от него, благодарение на хубав ретур и неточност на противника – 4:3 с пробив за българина, който след това го затвърди в нов оспорван гейм за 5:3. Хачанов върна един гейм за 5:4, след като не даде шанс за нов пробив на Григор. На свой сервис българинът стигна до два сетбола и реализира втория за 6:4, изравнявайки резултата в двубоя.

ТРЕТИ СЕТ

Две отлични отигравания от Гришо в комбинация с малшанс при контакт с филето допринесоха за интрига в първия сервис-гейма на съперника. С грешка от бекхенд Хачанов дори трябваше да отразява брейкбол, но се справи. Руснакът с два качествени бекхенда удържа на устрема на българина и направи 0:1. Димитров отново беше разнообразен и активен на свое подаване и набързо изравни на 1:1.Хачанов отново трябваше да се справя с трудности на свой сервис-гейм и с двойна грешка направи съотношението 0:30, но пък веднага компенсира за 30 равни. Прекрасен форхенд на руснака и бекхенд по правата го изведоха до 1:2. Димитров отново беше безкомпромисен при своето подаване, за разлика от съперника, което даваше надежда за положителен развой на сета - 2:2. След това той отново постави под напрежение Хачанов, стигайки от 30-0 до 30-30. Руснакът се стараеше с мощни форхенди да се измъква от неприятностите и отново някак успя да направи 2:3. Гришо на свой ред изравни за 3:3 след гейм на нула. Двамата спечелиха и следващите си подавания, едно за руснака и две за българина, за да се стигне до 5:5. Те взеха убедително и следващите си сервис-геймове, за да се стигне до втори и решителен тайбрек в срещата. В него българинът триумфира със 7-5 точки и се класира за финала.