София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гришо на първи финал през 2024 година след поредна класика

Българинът елиминира Джордан Томпсън, спори за трофея с Холгер Руне

4 месецаТенис 21 Симеон Кисьов

Григор Димитров елиминира още един австралиец - Джордан Томпсън, и се класира на финала на турнира АТП 250 в Бризбейн. Първата ни ракета надделя с 6:3, 7:5 и утре ще спори за трофея срещу световния №8 Холгер Руне.

Полуфиналът продължи 1 час и 45 минути игра. Първата ни ракета показа по-добър тенис и заслужено е на финала, който е негов трети в Бризбейн. Гришо е последният носител на титлата в турнира. Българинът спечели в Бризбейн през 2017 година, след което надпреварата изпадна от календара на АТП за няколко сезона.

Димитров, който е втори поставeн в схемата, отстрани Анди Мъри на старта, след което се справи още с германеца Дание Алтмайер и представителя на домакините Ринки Хиджиката.

Джордан Томпсън пък постигна забележителна победа над Рафаел Надал на четвъртфиналите вчера, а преди това отстрани сънародника си Александър Вукич и французина Юго Умбер служебно.

Турнирът в Бризбейн е генерална репетиция за предстоящия Australian Open (14-28 януари).

Григор Димитров и топ поставеният Холгер Руне имат два мача до момента, разменили са си по една победа. Успехът на българина дойде през миналия сезон с 6:3, 7:5 в Пекин, а датчанинът надви хасковлията също през 2023 година - на "Уимбълдън". В мач от 1/8-финалите Григор спечели първия сет, но допусна обрат и отпадна - 6:3, 6:7(6), 6:7(4), 3:6.

Финалът утре ще започне около 8:00 часа българско време.

ПЪРВИ СЕТ

Гришо започна отлично, като безапелационно спечели първото си подаване на нула. Българинът поведе с 30:0 във втория гейм, но Томпсън успя да предотврати ранен пробив - 1:1.

Австралиецът нямаше отговор на мощните сервиси на Григор в третия гейм и първата ни ракета отново не остави шанс на противника дори за точка и взе подаването си на нула. Димитров изигра силен четвърти гейм и бе близо до пробив, но въпреки трудностите, Томпсън взе подаването си за 2:2.

Петото разиграване не бе топкова безпроблемен за Григор, но все пак той спечели сервис-гейма си с 40:30 и поведе с 3:2. Последва пробив на българина - 4:2, след което той го затвърди - 5:2. Томпсън се справи със следващото си подаване, намалявайки изоставането си до 3:5. Австралиецът създаде проблеми на Гришо в деветия гейм и дори стигна до брейкбол, но не го реализира и нашето момче взе първата част - 6:3.

ВТОРИ СЕТ

Джордан Томпсън взе без проблем подаването си в откриващия гейм на втората част. Димитров също сервира добре и изравни - 1:1. В третия гейм Гришо изпусна два брейк-бола и Томпсън поведе с 2:1. Григор бе абсолютно безапелационен при подаването си в четвъртия гейм и го взе на нула. Австралиецът запази хладнохвърив в петия гейм, в който сервира, и го спечели - 3:2.

Шестият гейм беше доста проблемен за Гришо, който допусна изоставане от 0:40, съответно и три бейк-бола, които отрази, впоследствие се стигна и до четвърти такъв, който също не бе реализиран от Томпсън и първата ни ракета с много трудности взе подаването си - 3:3.

Последва гейм на нула за Джордан Томпсън, който отново дръпна - 4:3. В осмия Григор сервира и изпусна преднина от 40:15 до 40:40, след което дори му се наложи да спасява точка за пробив, което и направи, за да достигне до геймбол, реализира го за 4:4.

Гришо поведе с 30:15 в деветия гейм на втория сет, но австралиецът все пак успя да вземе подаването си - 5:4.

В последвалата пауза на Томпсън беше оказана медицинска помощ. Той изпиташе проблеми в лявото бедро и се наложи да го превържат.

Григор не срещна особени трудности след това и изравни - 5:5, след което проби за 6:5, за да сервира за място на финала. И си го осигури, измъквайки победата със 7:5.