София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лудогорец срази Арда, дръпна с 11 точки на върха

"Орлите" от Разград направиха поредна крачка към 13-а поредна титла

15 дниФутбол 145 Симеон Кисьов

Лудогорец срази Арда с 2:0 в последния мач от 29-ия кръг на еfbet Лига и дръпна с 11 точки на върха. Квадво Дуа (30) откри резултата, а Якуб Пьотровски (42) покачи малко преди почивката. Гостите удариха две греди в началото, а в 49-ата минута влезлият като резерва Христо Митев бе изгонен с директен червен картон за нарушение срещу Текпетей. 

След пропуск на Квадво Дуа от домакините още във 2-ата минута гостите заиграха по-добре и на два пъти удариха гредите. Минута по-късно след удар на Борислав Цонев топката срещна напречната греда, а десет минути след това и Станислав Иванов нямаше късмет, пращайки кълбото в десния страничен стълб. Борислав Цонев пък при добавката не успя да намери опразнената врата.

Лека полека "орлите" взеха инициативата и в 30-ата минута поведе с гол на Квадво Дуа, който засече с глава центриране на Рик Джонатан за 1:0, а последният бе изведен преди това от Руан Крус по дясното крило. Шест минути по-късно Пламен Крачунов изби удар с глава на Якуб Пьотровски, който обаче в 42-ата минута реализира за 2:0 от малък ъгъл след пас от тъч на Бърнард Текпетей в наказателното поле. В добавеното време на първата част Рик Джонатан центрира от корнер за Якуб Пьотровски около точката за изпълнение на дузпа, а ударът на поляка от движение бе уловен от Анатолий Господинов.

Втората част започна с пропуски на Рик Джонатан и Бърнард Текпетей, който в 49-ата минута се измъкна от влезлия на почивката Христо Митев и бе фаулиран от него. Първоначално Никола Попов даде жълт картон на левия бек. Ситуацията обаче беше прегледана от ВАР и главният рефер беше привикан да я изгледа на повторение, след което промени решението си и изгони футболиста на Арда, а от последвалия пряк свободен удар Руан Крус шутира в стената.

С човек повече домакините продължиха да имат инициативата, но Квадво Дуа и Сон не успяха да намерят целта, а в 69-ата минута Лудогорец направи много голям пропуск. Текпетей подаде към Рик Джонатан, който бе на отлична позиция и стреля, но в последния момент топката рикошира в крака на Деян Лозев и излезе в корнер.

В 72-ата минута шут от далечната дистанция на Рик не затрудни стража на кърджалийци, а девет минути по-късно Ел Мами Тетах се пребори с Георги Терзиев отляво, преодоля защитника и намери Станислав Иванов, който от около десет метра не успя да намали изоставането на гостите. До края пропуски от домакините направиха Ивайло Чочев, Сонко Сундберг, Кайо Видал и Спас Делев, чийто удари бяха отразени от Господинов.

След успеха Лудогорец събра 72 точки на върха, с 11 повече от втория Черно море и 12 пред третия ЦСКА. Арда остава на девета позиция с 39 точки.