София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Септември доказа, че може да се спаси

Връщането на Николай Митов даде сериозен импулс на отбора

6 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

 Септември София се оказа най-подготвеният тим за елита от тези, които спечелиха промоция от Втора лига. Столичани претърпяха някои катаклизми, но показаха, че имат сили да останат в Първа лига. Най-големият проблем за тях не е игрови. Това, което ги мъчи най-силно, е липсата на стадион и публика. Тимът домакинства на "Васил Левски", а на трибуните за над 40 хиляди зрители често не могат да се видят и 200 души. Това е и най-тъжното за този клуб.
През лятото Септември назначи за треньор Димитър Васев. Бившият локомотивец обаче така и не се вписа при новаците. Той опита да промени и курса - вместо да налага младоци, взе да залага на по-опитни играчи, които бяха привлечени през лятото. На 17 юли, след 18-го-дишно отсъствие от елита, отборът посрещна Дунав. Дебютът не бе успешен - поражение с 0:2, при което защитникът Траян Траянов бе изгонен. След това Септември победи Пирин в Благоевград с 1:0. Победата бе изненадваща, но това се оказа единственият гол, който тимът реализира в следващите три срещи. На националния стадион отборът бе надвит от Славия, а червен картон получи друг бранител - Александър Бранеков. За капак от скамейката бе изгонен и треньорът Васев. В следващия мач се спази традицията играч да бъде отстраняван от игра - Ишмаел Байду видя червения цвят при поражение-то от ЦСКА, а при 0:1 от Берое помощникът на Васев Христо Аранге-лов също получи червен картон. Това се оказа и последният двубой на Васев в Септември. Клубът се обърна към напусналия през лятото, за да води Левски, Николай Митов.
Треньорът с прякор Жадното веднага успя да вдигне настроението в съблекалнята. Той върна в състава част от задрасканите младоци, като действията му дадоха резултат. Дебютът му бе повече от впечатляващ - 4:1 над Черно море на "Тича". След този успех септември започна да диша по-леко, въпреки че след равенството с Етър бяха навъртени четири поредни загуби (включително и в отложения мач с Ботев). Те бяха компенсирани с отлична серия от също толкова победи, които бяха взети с един и същи резултат -1:0. Така Септември се изкачи в класирането и в един момент дори изникна възможност за атака на място в шестицата.
В основата на всичко добро бе Борис Галчев. Опитният халф носеше отбора си на гърба, вкара и важни голове. Добре му акомпанираха крилото Крие Гади, както и завърналият се в родното първенство нападател Мартин Тошев. Всъщност това са и единствените футболисти, които вкараха голове за Септември през есента.
През зимата Митов, който кара стаж в Болоня, се зае да подобри тима. Той освободи Румен Трифонов, Траян Траянов, Владислав Романов, Патрик Весели, Стоян Предев и Васил Калоянов, а вече бяха привлечени Мики Орачев, Стилиян Николов, Станислав Маламов и Мирослав Будинов. Това би трябвало да позволи на отбора да запази мястото си в елита и догодина.