София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

161 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТЕФАН СТАМБОЛОВ

ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ПОЧИТА ПАМЕТТА НА БЪЛГАРСКИЯ РЕВОЛЮЦИОНЕР

9 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Днес се честват 161 години от рождението на големия български държавник, политик и революционер Стефан Стамболов.
Пред паметника на революционера в столицата се събраха множество граждани за отдаване на почит с цветя и едноминутно мълчание. На честването присъства и вицепрезидентът Маргарита Попова, която поднесе венец в знак на признателност към делото на българския държавник.
С тържествена церемония отбелязаха рождението на дееца и в Пловдив пред едноименния паметник в града. Слово за делото на Стамболов произнесе директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев. В честването участие взеха представителен взвод от Пловдивския гарнизон и военен духов оркестър. С поклонение празника честваха и във Велико Търново, където е родния град на Стефан Стамболов.
Стефан Стамболов е роден на 31 януари 1854 г. в Търново. Образованието си започва в родния си град, след което учи в Духовната семинария в Одеса. Стамболов е бил член на Българския революционен централен комитет през август 1874. Последовател е на делото на Васил Левски. Заедно с Христо Ботев Стамболов свиква събрание на комитета в Букурещ и взема решение за въстание в България, което се провежда в Старозагорско. След неуспех на Старозагорското въстание се завръща в Румъния. Стамболов участва и в подготовката на априлското въстание.
По време на Руско-турската освободителна война той е кореспондент на в-к „Новое время“. През 1887 г. Стамболов става министър-председател на България и в продължение на 7 години (до 1894 г.) се бори за стопанското и териториално укрепване на страната.
Русофобската политика, която той провежда, води до падане на Стамболов от власт по искане на княз Фердинанд I. Управлението на Стефан Стамболов е знаково с активна законодателна дейност и икономическо стабилизиране на България. В годините на неговата власт страната ни е най-бързоразвиващата се държава на Балканите.
Борец за свободата на България, журналист, преводач, поет и държавник, Стефан Стамболов остава бележито име в родната ни история.
По-рано днес беше връчен годишният приз за „Личен принос в лидерството“, посветен на името на големия държавник Стефан Стамболов. Репортаж от събитието очаквайте в следващата ни емисия новини.