София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

4 часа разпит в Следствието заради "Суджукгейт"

Обвиняемият Живко Мартинов отказа да говори пред медиите

пропускане
5 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Рекордните четири часа продължи разпитът на бившия депутат от  ГЕРБ Живко Мартинов, обвиняем по т.нар. случай "Суджукгейт".
 
Бившият народен представител ще бъде съден за изнудване. Според разследването, преди седем години той е искал от търговец на месо в Добрич да му даде 4 тона суджук, 30 килограма филе "Елена" и 30 килограма телешка пастърма за премиера Бойко Борисов. Впоследствие е установено, че нищо от тази пратка не е достигнало до министър-председателя.
 
С действията си Мартинов е нанесъл значителни имуществени вреди в общ размер на 36 168, 20 лева, представляващи равностойността на предоставените хранителни продукти, уточняват разследващите.
 
Бившият депутат е обвинен и за закана за убийство към общински съветник. На свобода е срещу мярка за неотклонение от 20 000 лева, а прокуратурата обещава съвсем скоро делото да стигне и до съда.
 
Самият Мартинов се яви в Националното следствие тази сутрин към 10:00 часа, съпроводен от двама свои адвокати. Към 14:00 часа той напусна сградата на следствието като отказа да говори с медиите и да разкаже за какво точно са го разпитвали органите на реда. 
 
Един защитниците му обаче - адвокат Христо Ботев каментира случая, като обясни, че не разбира житейската логика някой, който иска облаги за себе си да изнудва за хранителни продукти, вместо да пожелае имот или сума пари. 
 
На 17-ти декември 2018-та година двама от свидетелите по случая "Суджукгейт" осъмнаха с подпалени леки коли. От полицията тогава заявиха, че се работи по всички версии, включително и тази за умишлен палеж. Потърпевшите тогава бяха сигурни, че палежите  са отмъщение за това, че  са дали гласност на задкулисието именно по аферата "Суджукгейт". 
 
Припомняме и че пръв журналистът Сашо Диков в предаването "Евродикоф"  по телевизия "Евроком" даде думата на петима души, позволили си да разкрият схемите за изнудване на бизнесмени в Добрич и региона.