София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

75 години Национална спортна академия

Катедра “Мениджмънт и история на спорта“ чества тържествено юбилея си

6 годиниОбразование 5 Боряна Райчева

Днес, 15 ноември, Националната спортна академия "Васил Левски" отбелязва 75 години от създаването си. На тази дата през 1942 г. в Аулата на Софийския университет тържествено е открито Държавното висше училище за телесно възпитание (днес НСА).

От тогава 15 ноември се е превърнала в най-значимата и емблематична дата за Академията, на която се провеждат представителни, образователни и културни прояви. Тази година празникът ще бъде отбелязан със серия от събития в периода 30 ноември – 2 декември, сред които тържествено събрание на Академичната общност, международен научен конгрес и спортен шоуспектакъл "Расте, но не старее" в НДК, в който ще участват над 500 студенти и възпитаници на НСА.

Като прелюдия към тези празнични събития, Денят на Академията бе отбелязан с тържествено честване на 75-годишнината от създаването на катедра "Мениджмънт и история на спорта".

Празникът беше открит от ректора на НСА, проф. Пенчо Гешев, а домакини бяха ръководителите на катедрата проф. Бисер Цолов и проф. Лозан Митев.
Сред гостите на честването бяха главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков и депутата Иван Ченчев. Освен целия ректорски съвет и академичен съвет, настоящи студенти и бивши възпитаници на Академията, проф. Митев отбеляза и специалното присъствие на значими личности в българския спорт, като олимписйките шампиони Мария Гроздева, Николай Бухалов, Андон Николов, Тодор Янчев, Асен Букарев, Владимир Манчев, Евгени Иванов, Костадин Ангелов, Божидар Чорбаджийски.

Катедра "Мениджмънт и история на спорта" е една от най-старите и авторитетни академични структури в НСА "Васил Левски". Тя води началото си от създаването на Държавното висше училище за телесно възпитание (ДВУТВ) през 1942 година. Нейното първо наименование е "Организация на телесното възпитание", а след 1949-а се утвърждава като катедра "История, организация и управление на физическата култура". За своето 75-годишно съществуване катедрата е дала значителен принос както в изграждането на структурите на НСА, така и в развитието на българската школа за подготовка на спортни специалисти, в развитието на спортната наука и на олимпийското движение в България.

Катедра "Мениджмънт и история на спорта" днес обучава по една от най-модерните и перспективни специалности "Спортен мениджмънт", както и по магистърската програма "Олимпизъм и спорт". Сред най-отявлените възпитаници на катедрата са имена от елита на българския спорт като Георги Аспарухов, проф. Петър Киров, Димитър Бербатов, Йордан Йовчев, Николай Бухалов, Мария Гроздева, Станимира Петрова, Бончо Генчев, Тодор Янчев, Евгени Иванов, Владимир Манчев, Костадин Ангелов и много други.